Topfoto
Mijn verzameling van Audio - Video en Meetgereedschap
Radio Bandrecorders Platenspelers Meetgereedschap Diverse Schema's Boeken Buizen Diversen Audio-Video Gastenboek Home
oldie
terug radio menu
  1. 9668
De vraag naar consumptiegoederen in de jaren vijftig was immens, Neckermann stuitte op een grote vraag door de lage prijzen en kreeg al snel een groot klantenbestand.
Een van zijn belangrijkste klanten in deze jaren waren de ontheemden op het "vlakke land", die zich bijzonder werden aangepakt door zowel het versturen van zijn catalogi als door de lage prijzen.
In 1953 werd het assortiment uitgebreid met kleine meubels, lederwaren, lampen en een radio die ongeëvenaard was tegen een prijs van DM 187.
Het jaar daarop kon Neckermann ook koelkasten en televisietoestellen bestellen (waarvan er één een derde goedkoper was dan de concurrentie met 648 mark), en vanaf 1955 ook fietsen en wasmachines, in de eerste vijf jaar was de catalogus al gegroeid van twaalf naar 200 pagina's.
Vanaf 1956 werden zelfs bromfietsen onder de merknaam Necko (vernoemd naar de bijnaam van Josef Neckermann) en de oost-Duitse Simson Spatz aangeboden, vanaf 1968 verkochten ze ook Oost-Duitse tweetaktmotorfietsen van de Motorfiets Werke Zschopauonder de merknaam  Neckermann MZ.
Het in-house Neckermann-MZ raceteam nam van 1968 tot 1969 succesvol deel aan de motorsportwedstrijden.
De Neckermann-rijder Dieter Braun won in 1968 en 1969 het Duitse Motorcycle Road Championship in de klasse 125 cm3 op MZ.
Tegelijkertijd werden Garellibromfietsen, mokicks en bromfietsen tegen dumpingprijzen aangeboden om de Duitse brom- en snorfietsmarkt, die stevig in handen was van Kreidler, Hercules en Zündapp, te penetreren.
De reikwijdte van de catalogus, die twee keer per jaar werd verzonden in een lente/zomer en een herfst/wintereditie, groeide binnen een paar jaar tot meer dan 300 pagina's en de oplage tot 3 miljoen eenheden, de omzet van Neckermann Versand KG al in 1954 een opmerkelijke 300 miljoen DM.
Neckermann werd een van de boegbeelden van de Duitse economische wonder,zijn assortiment van "voor iedereen" betaalbare consumptiegoederen kwam overeen met het motto van minister van Economische Zaken Ludwig Erhard".
Vooral de elektrotechnische detailhandel had last van het agressieve  prijsbeleid van de postordersector en noteerde een daling van de omzet.
Als een Constructa-wasmachine bijvoorbeeld 1.600 mark kost bij gespecialiseerde retailers, kan hetzelfde model bij Neckermann worden besteld voor 950 DM.
Het feit dat het AEG-logo in het Neckermann-product werd vervangen door een logo met een sterretje "N" deerde de klanten niet erg.
Neckermann dicteerde de prijzen.

Neckermann