Topfoto
Mijn verzameling van Audio - Video en Meetgereedschap
Radio Bandrecorders Platenspelers Meetgereedschap Diverse Schema's Boeken Buizen Diversen Audio-Video Gastenboek Home
oldie
terug
Radio menu

  1. B 520 WH Bacarole
  2. B 525 WP Romanze
  3. 2341 Riviera
  4. 23300 Sultan
  5. 936002 Nixe
Blaupunkt werd in november 1923 opgericht onder de bedrijfsnaam 'Ideal Radiotelefon- & Apparatefabrik'.
De fabriek was gevestigd in Bollersdorf bij Berlijn.
Het portfolio aan producten bestond uit hoofdtelefoons en kristalontvangers.
De hoofdtelefoons, met een bijzonder goede geluidskwaliteit, werden voorzien van een blauwe stip als kwaliteitszegel.
Het duurde niet lang voordat klanten alleen hoofdtelefoons 'met de blauwe stip' wilden, oftewel hoofdtelefoons van 'Blaupunkt'.
Het kwaliteitszegel werd het handelsmerk van het bedrijf, en in 1938 ook de merknaam.
'Niet meer dan een stip. Maar een wereld van verschil.'
Deze pakkende slogan gebruikte de onderneming om haar producten aan te prijzen, producten die al snel bekend stonden als baanbrekend, vernieuwend en 'hightech' ook al werden deze termen in die tijd nog niet eens gebruikt.
Voorbeelden van innovatieve Blaupunkt-producten zijn de eerste Europese autoradio, de autoradio Blaupunkt Autosuper AS 5 (1932), de eerste transistorradio (1957), de eerste cd-speler voor in de auto (1983) en het eerste Europese navigatiesysteem (1989).
De geschiedenis van Blaupunkt telt nog meer mijlpalen, zoals de DX-N-Online, een navigatieapparaat met online-functionaliteit (2001), de eerste digitale autoradio met MP3-decoder, multimedia-cardslot en opneemfunctie (2003) en het eerste dynamische en intutieve navigatiesysteem met TFT-kleurendisplay (2005).
Sinds de late jaren vijftig volgde Blaupunkt de actuele markttrends en introduceerde nieuwe toepassingen in korte ontwikkelingscyclussen.
De onderneming, onderdeel van de Bosch Group, was sinds 1945 gevestigd in Hildesheim en bood een uitgebreid scala van consumentenelektronica aan.
Met deze benadering wist het bedrijf talloze vernieuwende productontwikkelingen te introduceren die in de afgelopen tachtig jaar aanzienlijke invloed op het consumentengedrag hebben gehad.
Zo werden de grote super-hifi surround-sound-apparaten van Blaupunkt in 1959 voorzien van een hifi-knop, voor de meest natuurlijke geluidsweergave.
Een Blaupunkt-klassieker uit de jaren tachtig was de legendarische highfidelity Artech-productlijn, bestaande uit een voorversterker, een hoofdversterker en de Artech L-200-luidspreker.
De voor- en hoofdversterker stonden op gouden voetjes, terwijl de geluidsboxen in glanzend zwart pianolak waren uitgevoerd.
Blaupunkt