Topfoto
Mijn verzameling van Audio - Video en Meetgereedschap
Radio Bandrecorders Platenspelers Meetgereedschap Diverse Schema's Boeken Buizen Diversen Audio-Video Gastenboek Home
oldie
terug radio menu
  1. SA 3024 A
  2. SA 4008
  3. SA 4311
"Aristona" is de merknaam waaronder de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) rond de jaren ’30 begon met het exporteren van toestellen naar het buitenland. Men deed dit om verwarring te voorkomen met het Duitse NSF (Nürnberger Schraubenfabrik und Façondreherei).
Ook wordt gespeculeerd dat de naam "Nederlandsche Seintoestellen Fabriek" commercieel niet slim was om de patriotische Belgische markt te kunnen bereiken.
Er gaan geruchten dat Aristona in de jaren nog een zelfstandig Belgisch merk was en een franstalig reclamefilmpje uit de periode 1930-1939 wijst mogelijk ook in die richting.
Zekerheid hierover is er echter niet; ook is de betekenis van het woord "Aristona" niet bekend.
De Nederlandsche Seintoestellen Fabriek werd in 1918 opgericht in Hilversum en was gevestigd aan de Groest.
Tot 1960 was de NSF de grootste radio- en zenderfabriek van Nederland.
Tevens vond vanuit dit bedrijf op 21 juli 1923 de eerste reguliere Nederlandse radiouitzending plaats, wat leidde tot de oprichting van de publieke omroepverenigingen en hun vestiging in Hilversum.
Later produceerde de onderneming ook zenders en ontvangers voor de koopvaardij en radiotoestellen voor het publiek, en verrichtte daarnaast assemblage van Marconi-zenders en Philips-radiotoestellen voor consumenten.
Vanwege de Eerste Wereldoorlog was de levering van zenders uit Engeland onregelmatig geworden, wat een extra aanzet voor de oprichting van de fabriek was.
In het nabijgelegen Huizen richtte het bedrijf al snel een proefstation met twee grote en unieke draaibare houten torenantennes op, bekend onder de naam PHOHI (Philips Omroep Hollandsch India).
Daarvan is een schaalmodel als monument opgericht op een rotonde in Huizen.
Aristona