Arel

Arel

Topfoto
Mijn verzameling van Audio - Video en Meetgereedschap
Radio Bandrecorders Platenspelers Meetgereedschap Diverse Schema's Boeken Buizen Diversen Audio-Video Gastenboek Home
oldie
terug
Radio menu

  1. 121-AC
De NV AREL start in 1945 kleinschalig in Antwerpen, groeit snel en wijkt na een brand uit naar de Paalstraat in Schoten.
In de nieuwe werkhuizen vindt het steeds groeiende bedrijf in luchtige, gezonde lokalen de nodige ruimte om haar huidige fabricatieprogramma op peil te houden’, zo lezen we in een artikel van toen.
De bedrijfsterreinen zijn groot genoeg om op termijn probleemloos uit te breiden. Men heeft vertrouwen in de toekomst!
De inrichting van de AREL-fabriek in 1945 is op moderne leest geschoeid.
Het receptiemagazijn, de montagehal en het uitgangsmagazijn maken deel uit van eenzelfde keten.
Het technisch bureau kijkt van op een verhoogd platform uit over de montagezaal.Het personeel beschikt over een eigen refter en de lokalen worden centraal verwarmd.
In de beginfase worden sommige onderdelen nog aangekocht, maar het grootste deel is toch eigen fabricaat. De radiotoestellen worden aan de lopende band geassembleerd.
Alle kleine metalen stukken bestaan uit koper en worden verzilverd zodat het chassis roestvrij is.
De kasten voor de toestellen worden in de AREL-meubelmakerij gemaakt.
AREL produceert in de beginperiode ontvangtoestellen, radio-onderdelen en pH-meters.
Daarna maakt men ook verschillende types bandopnemers en platenspelers (‘electrofoons’ zoals dat in de reclamefolder heet). Later fabriceert men ook draagbare transistorradio's en televisietoestellen.
AREL zet ook snel een eigen landelijk verkoop- en distributiesysteem op. Tien reizigers bewerken regelmatig de negen provincin, onder meer om in elke gemeente minstens één verdeler te rekruteren. 20 goed herkenbare blauw-witte Arel-wagens leveren de bestellingen en om potentile klanten helemaal over de streep te trekken, kan men ook bij AREL op krediet kopen. Marketing is van alle tijden, het bedrijfIn exporteert ook naar Luxemburg, Nederland en Zwitserland.
In 1960 wordt de firma door een andere Belgische fabrikant NOVAK overgenomen.Na een nieuwe overname door een Amerikaanse groep twee jaar later verdwijnt de merknaam AREL-NOVAK.

(bron: In de toversmee van de fluwelen klank, Retro Radio, december 2000)