Topfoto
Mijn verzameling van Audio - Video en Meetgereedschap
Radio Bandrecorders Platenspelers Meetgereedschap Diverse Schema's Boeken Buizen Diversen Audio-Video Gastenboek Home
terug platenspeler menu
  1. BSR
Birmingham Sound Reproducers (BSR) was een Britse fabrikant van platenspeler draaitafels, en, voor een tijd, huishoudelijke artikelen.
Daniel McLean McDonald (1905 - 1991) richtte Birmingham Sound Reproducers op als een privébedrijf in de West Midlands van Engeland.
In 1947 vervaardigde het bedrijf voornamelijk commmunicatiesets(intercoms), laboratoriumtestapparatuur en geluidsopname- en reproducerende instrumenten, waaronder fonografen.
In de vroege jaren 1950, Samuel Margolin begon het kopen van auto-veranderende draaitafels van BSR, met behulp van hen als basis van zijn Dansette platenspeler.
In de loop van de volgende twintig jaar, vervaardigde Margolin meer dan miljoen van deze spelers, en "Dansette" werd een begrip in Groot-Brittannië.
In 1957 werd BSR, ook bekend onder de naam BSR McDonald, een overheidsbedrijf dat in 1961 was uitgegroeid tot 2.600 werknemers.
BSR McDonald leverde draaitafels en wissellaars aan de meeste van 's werelds platenspeler fabrikanten, uiteindelijk het verkrijgen van 87% van de markt.
In 1977 produceerden de verschillende fabrieken van BSR meer dan 250.000 eenheden per week.
Het bedrijf vervaardigde ook hun eigen merk van speler, de Monarch Automatic Record Changer.
Dit kan 7", 10" en 12" platen selecteren en afspelen bij 331∙3,45 of 78 rpm, automatisch wisselen tussen de verschillende schijfformaten, hoewel de snelheid handmatig moest worden gewijzigd.
BSR maakte ook tape recorder mechanismen.
Bang & Olufsen gebruikte BSR's TD2 tape deck in hun Beocord Belcanto uit 1962.
Tijdens 1975, met de hulp van Pico Electronics, BSR begon de vervaardiging van een nieuwe verbeterde draaitafel genaamd de ADC Accutrac 4000 op haar Garratts Lane fabriek in Cradley Heath.
Deze draaitafel had individuele mogelijkheden voor het selecteren van nummers, waardoor de gebruiker bepaalde afzonderlijke nummers kon afspelen of de LP in elke gewenste volgorde kon afspelen.
Het had een direct drive draaitafel motor, en een hoge kwaliteit ADC LMA1 cartridge en stylus.
Dit werd verder ontwikkeld tot een draaitafel genaamd de Accutrac 3500, die naast track selectie behandeld een stapel van maximaal zes singles of LP's.
Beide draaitafels waren uitgerust met een ultrasone (niet infrarood) afstandsbediening.
Na de productie van hun laatste draaitafel in 1985, BSR McDonald sloot alle divisies, behalve voor Astec Power Supply; zij bleven investeren in verschillende entiteiten, waaronder dbx en X10 (een ander partnerschap met Pico Electronics).
dbx is nu eigendom van Harman International Industries.
BSR verhuisde later haar hoofdkantoor naar Hong Kong, als Astec (BSR) plc, en bleef daar tot 1998, toen Astec (BSR) plc volledig werd overgenomen door Emerson Electric Company van de Verenigde Staten.
Birmingham Sound Reproducers (BSR)