Topfoto
Mijn verzameling van Audio - Video en Meetgereedschap
Radio Bandrecorders Platenspelers Meetgereedschap Diverse Schema's Boeken Buizen Diversen Audio-Video Gastenboek Home
terug meetgereedschap menu
  1. Volt - Milivolt meter 17118
Oprichting 12 oktober 1847 (Berlijn) Oprichter(s) Werner von Siemens en Johann Georg Halske.
Siemens AG is een wereldwijd opererend Duits conglomeraat in elektronica en elektrotechniek dat actief is in de sectoren industrie, energie en gezondheidszorg.
Het bedrijf opereert wereldwijd in circa 190 landen en heeft zo'n 385.000 medewerkers. De hoofdkantoren bevinden zich in Berlijn en München.
In 2019 zijn de activiteiten van Siemens verdeeld over zeven onderdelen: Digital Industries, Smart Infrastructure, Gas & Power, Mobility, Healthineers en Siemens Gamesa Renewable Power en Financial Services.
Mobility is de kleinste activiteit met een omzet van 9 miljard euro en Gas & Power de grootste met een omzet van 18 miljard euro.
De belangrijkste geografische afzetmarkten waren in 2019, Europa, Afrika en het Midden-Oosten waar de helft van de omzet werd gerealiseerd, Noord- en Zuid Amerika (een kwart) en het resterende kwart werd in de rest van de wereld afgezet.
Het omzetaandeel van Duitsland was net minder dan 15%.
In dit jaar werd zo'n 6-7% van de omzet besteed aan R&D.
Medio 2016 meldden Siemens en de Spaanse windturbinebouwer Gamesa samen te gaan.
Siemens krijgt een meerderheidsbelang van 59% in de nieuwe combinatie en de rest komt in handen van de aandeelhouders van Gamesa.
Het nieuwe bedrijf zal gevestigd en beursgenoteerd zijn in Spanje.
De gecombineerde omzet bedraagt 9,3 miljard euro en het orderboek is 20 miljard euro groot.
De twee vullen elkaar goed aan wat betreft producten en geografische spreiding van de activiteiten. Gamesa is groot in Latijns-Amerika, India en de Volksrepubliek China, waar Siemens minder sterk is vertegenwoordigd.
Bij elkaar tellen de twee zo’n 21.000 medewerkers op 7 april 2017 was de fusie een feit en de combinatie gaat verder onder de nieuwe naam Siemens Gamesa Renewable Energy.
In maart 2018 heeft het bedrijfsonderdeel Siemens Healthineers AG een eigen beursnotering gekregen. Siemens heeft nog een meerderheidsbelang van 85% na de beursintroductie.
In september 2020 volgde de beursgang van de energiedivisie, Siemens Energy AG.
Siemens Energy is fabrikant van onder andere windturbines en turbines voor kolengestookte elektriciteitscentrales en behaalde in 2019 een jaaromzet van 29 miljard euro met meer dan 90.000 werknemers.
Na de beursgang heeft Siemens nog een aandelenbelang van 31,5% in Siemens Energy, maar verwacht binnen 18 maanden het belang naar nul terug te brengen.
De beurswaarde op het moment van introductie was zo'n 16 miljard euro.
Siemens AG bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat stopt per eind september.
Siemens AG