Topfoto
Mijn verzameling van Audio - Video en Meetgereedschap
Radio Bandrecorders Platenspelers Meetgereedschap Diverse Schema's Boeken Buizen Diversen Audio-Video Gastenboek Home
terug meetgereedschap menu
  1. Elaviscript 1
  2. Multavi II
Hartmann & Braun AG; Frankfurt (D) - Merk: Elima (Elima) Abréviation:
Gerenommeerde fabrikant van meetinstrumenten. - Bekende producten: MULTAVI, ELAVI, PONTAVI.
Opgericht in 1879 door Eugen Hartmann als een "optische instelling, fysiek astronomische werkplaats" in Würzburg.
In 1882 kwam Wunibald Braun, de broer van Ferdinand Braun (uitvinder van de Braun-buis, Nobelprijswinnaar voor natuurkunde) bij het bedrijf.
In 1884 werd het bedrijf op zijn aanbeveling verplaatst naar Frankfurt-Bockenheim.
Is Hartmann & Braun GmbH en Co KG, meet- en regeltechniek, precisieapparatuur.
Ook H&B ELIMA, GmbH, Frankfurt-Main, Falkstr.5; Elektrische instrumenten, meetinstrumenten en apparaten, e.B. Elavi I. - Het werd op 1 augustus 1901 omgezet in een naamloze vennootschap.
Vanaf 1930 werd de stap gezet van meet- naar besturingstechnologie.
In 1981 werd het aandeel dat AEG sinds 1968 in handen heeft overgedragen aan Mannesmann, dat Hartmann & Braun in 1995 verkocht aan het internationale bedrijf Elsag Bailey Process Automation.
In 1997 verhuisde hij van Frankfurt naar Eschborn. In 1999 nam Asea Brown Boveri (ABB) Elsag Bailey over.
De Hartmann en Braun Group zijn volledig geïntegreerd in ABB.
Hartmann & Braun AG, opgericht in 1879, produceert elektronische onderdelen en componenten, zoals microsonden, keramische vezels en halfgeleiders.
Het bedrijf heeft dochterondernemingen in Duitsland, Brazilië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Canada, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, de VS, Zuid-Afrika, Spanje en Japan.
Enkele belangrijke merknamen zijn Optichrom Advance (de gaschromatograaf van toepassing automatisering), de IBIS Contrans (intellegent service en informatiesysteem) en de Stellumformer TEIP 11 (sensor systeempomp). In de jaren 1920 breidde Hartmann & Braun zijn aanbod uit om apparatuur te bedienen en is sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevende leverancier van zowel instrumentatie- als controleapparatuur voor de Duitse en pan-Europese markten.
Een groot deel van de groei van Hartmann & Braun is terug te voeren op strategische overnames, te beginnen met een reeks geografische acties die het bedrijf naar belangrijke markten in Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Azië brachten.
In 1951 verwierf de groep een meerderheidsbelang in Schoppe & Faeser, een toonaangevende Duitse producent van automatiseringsapparatuur voor de energie-industrie.
Andere belangrijke acties waren de aankoop van Applied Automation in 1988, een in de VS gevestigde leider in analytische producten, en de overname in 1991 van Sensycon, een toonaangevende Duitse leverancier van temperatuurmeetapparatuur.
Hartmann & Braun werd onderdeel van de ABB productcatalogus met de overname van Elsag Bailey in 1999.
Hartmann & Braun AG