Topfoto
Mijn verzameling van Audio - Video en Meetgereedschap
Radio Bandrecorders Platenspelers Meetgereedschap Diverse Schema's Boeken Buizen Diversen Audio-Video Gastenboek Home
terug meetgereedschap menu
  1. M 7
  2. M 8
AVOmeter is een Brits handelsmerk voor een lijn van multimeters en elektrische meetinstrumenten; het merk is nu eigendom van de Megger Group Limited.
De eerste Avometer werd gemaakt door de Automatic Coil Winder and Electrical Equipment Co. in 1923, en gemeten directe spanning, gelijkstroom en weerstand.
Misschien wel de bekendste multimeter van het gamma was model 8, die in diverse versies vanaf Mei 1951 tot 2008 werd geproduceerd; de laatste versie was de Mark 7.
De multimeter wordt vaak simpelweg een "AVO" genoemd, omdat het bedrijfslogo de eerste letters 'versterkers', 'volt' en 'ohms' draagt.
Het ontwerp concept is te wijten aan het postkantoor ingenieur Donald Macadie, die op het moment van de introductie van de oorspronkelijke AVOmeter in 1923 was een senior officier in het Postkantoor Fabrieken Department in Londen.
De originele AVOmeter is ontworpen om gelijkstroom (3 bereiken, 0,12, 1,2 & 12 A), direct voltage (3 bereiken, 12, 120 & 600 V) en weerstand (enkelbereik, 0 - 10.000 ohm, 225 ohm mid-scale) te meten.
Alle bereiken kunnen worden geselecteerd door een enkele draaischakelaar die zowel de functie als de bereikwaarde instelt.
Een tweede schakelaar bracht een rheostat in circuit in serie met het instrument en kan worden gebruikt om de stroom te controleren door middel van een apparaat in test en de meter.
Het uurwerk trok 12 mA voor volledige afbuiging en gebruikte een "universele shunt" permanent parallel met de beweging die de input terminal full-scale stroom verhoogd tot 16,6 mA, wat overeenkomt met 60 ohm per volt.
Het had een mes rand wijzer en een anti-parallax spiegel.
In Tsjechoslowakije (1923), Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland (1924) werden aanvullende octrooien afgenomen.
Een Amerikaans octrooi volgde in 1926.
Het geval van de originele AVOmeter was een kam-jointed eiken doos met een ebbenhouten onderste voorpaneel.
Het bovenste deel van het voorpaneel was gegoten aluminium.

Meer informatie over de AVO meters kunt u hier vinden.
AVO (meter)