Topfoto
Mijn verzameling van Audio - Video en Meetgereedschap
Radio Bandrecorders Platenspelers Meetgereedschap Diverse Schema's Boeken Buizen Diversen Audio-Video Gastenboek Home
terug Bandrecorder menu
  1. HS
  2. HS 256
  3. 358 S
  4. 458 S
In de jaren na de Tweede Wereldoorlog herstelt Nederland zich van de geleden schade.
De lonen zijn nog beperkt en het geld wordt niet of nauwelijks besteed aan luxezaken zoals radio’s. Rond 1960 maken veel Nederlanders daarom gebruik van de mogelijkheid een eigen radio-ontvanger te bouwen.
De stroom betaalbare radio’s uit het Verre Oosten is nog niet op gang gekomen en er is een markt voor zelfbouwprojecten.
In Muiden bevindt zich het bedrijf AMROH dat onderdelen produceert en deze in bouwpakketten verkoopt aan liefhebbers van zelfbouw.
AMROH staat voor American Radio House.
Het bedrijf is opgericht in 1923 en importeert aanvankelijk onderdelen uit Amerika voor zelfbouwers van elektronische apparaten zoals radio’s en versterkers.
Later gaat het bedrijf zelf producten fabriceren onder de naam AMROH.
Van een klein importbedrijfje groeit AMROH snel uit tot een belangrijke bron van artikelen die de zelfbouwer nodig heeft.
In de jaren vijftig gaat ook de jeugd zich interesseren voor de radiotechniek en daar speelt AMROH op in door de publicatie van het blad Radio Blan waarin Dr. Blan (pseudoniem voor Drs. Ruyter) de technische zaken duidelijk uiteenzet in begrijpelijke taal.
Vele (eenvoudige tot meer geavanceerde) radio-ontwerpen worden gepubliceerd en de onderdelen zijn voorhanden of zelf te maken van huis-, tuin- en keukenartikelen. Zo wordt een jampot gebruikt als kast voor de beroemde jampotontvanger.
De spoel wordt gewikkeld op de koker van een toiletpapierrol.
Het bekende logo van de omgekeerde piramide in een oranje veld staat menigeen in het geheugen gegrift.
Met het harskernsoldeer “superspeed” uit het driehoekige doosje is menig verbinding gemaakt.
De naam Mu CORE 402 zal bij velen het beeld oproepen van de universele spoel die in veel ontwerpen gebruikt wordt. Een aan AMROH verwant bedrijf is de “Muiderkring”.
De uitgeverij waar de bladen “Radio Bulletin”, “Electronica in de praktijk” en ook “Radio Blan” van de persen rollen.
Niet alleen volwassenen maar ook veel jonge mensen hebben zich toegelegd op de elektronische knutselactiviteiten. De bladen vinden dan ook gretig aftrek.
In 2002 komt het einde aan de AMROH wereld.
In het depot van Beeld en Geluid bevindt zich een radiotoestel dat stamt uit de wereld van zelfbouwers na de Tweede Wereldoorlog.
Het is gebouwd van onderdelen van de firma AMROH uit Muiden.
De radio is van het type superheterodyne met vier buizen en geschikt voor de ontvangst van stations in de lange golf, middengolf en de korte golf.
Amroh